Sfeerbeelden

Aanmelden Standhouders

Op 16 december 2023 wordt voor de tweede keer een Winterfair in Giethoorn gehouden.

De fair zal worden gehouden tussen 15 en 20 uur.

Inmiddels is een mailing verstuurd naar alle Gieterse (horeca) Ondernemers en Verenigingen. Mocht u deze niet hebben ontvangen en bent u wel geïnteresseerd neen dan ook contact op.

Potentiele standhouders kunnen contact opnemen met de organisatie: contact@gieterstreffen.nl

 

Succesvol GIETERS Wintertreffen

Het Gieters Wintertreffen 2022 is voorbij. We mogen spreken van een succesvol weekend, onder echt winterse omstandigheden.
BEDANKT !
✨🎶❄️ bedankt voor jullie bezoek, jullie helpende handen, jullie optredens, jullie enthousiasme, jullie deelname, jullie complimenten & tips én super dank aan iedereen die ons op welke manier dan ook heeft geholpen‼️ samen lukt meer 👊🏻
✨🎶 Wat een mooi eerste Gieters Winter Treffen én wat hebben we het getroffen met het weer 👌🏻❄️ nu met de voetjes omhoog én nagenieten

✨🎶 graag willen wij via deze weg onze sponsoren bedanken; met deze bijdrages hebben we het muzikale programma in ‘t museum en de kerk mogelijk gemaakt & ons drukwerk kunnen verzorgen.
✅ BookingMonster.eu
✅ Vitaal Giethoorn
✅ Sail Giethoorn
✅ Lions Steenwijk
Tevens willen wij In Beeld Bij Nathalie fotografie bedanken voor het ontwerp van ons drukwerk 👌🏻
Ook willen we nogmaals de vrijwilligers van Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus én de Vermaning Doopsgezinde Kerk bedanken voor hun inzet & gastvrijheid 👏🏻

Vele verlichte tuinen

18 december  — 2 januari In 2020 en 2021 hebben veel inwoners gehoor gegeven aan onze oproep om tuinen, bruggen enz te verlichten. We hebben kunnen zien dat velen ook door het dorp hebben gelopen. Geholpen door het mooie weer zijn mooie foto’s gemaakt en ingestuurd. Voor een impressie kijk onder sfeerbeelden. Samen maken we Giethoorn mooi.
Dit is een initiatief van Gieters Treffen

Doe mee en ontmoet elkaar in Giethoorn

   

Mysterieuze kerst in Giethoorn, door Jan Kleene

Het is december, dus is het ook in Giethoorn kerstfeest. De bruggen zijn verlicht en bij de Olde Skoele is een grote kerstboom neergezet, het is als een lichtpuntje voor de bewoners van het Binnenpad. Met kerst is de verlichting.
Er is nog een kerstboom gekocht die is voor de Vermaning, waar ieder jaar de kerstdienst plaats vindt. Het schijnsel van de lampje schittert in de dorpsgracht, in dit geval in het ijs Voor velen het hoogtepunt van het jaar.

Dit jaar houdt het Gieters treffen een mooi programma in de week voor kerst. Het is goed gepromoot en ze verwachten dan ook veel publiek, het is een mooi nieuw evenement, die hopenlijk de komende jaren voort zal gaan. Het dorp is omgetoverd in een winters en gezellig wonderland. Dit jaar is het door het Gieters treffen een nog mooier kerstfeest als ander. Want een feestje bouwen kunnen ze hier wel Ook de kinderen van de zondagschool doen een duit in het zakje, de ouders glimmen van trots als de kinderen hun kerstverhaal opvoeren.

Buiten is winter zoals Giethoorn in jaren niet heeft beleefd. Het is snijdend koud, dus zoeken de Gietersen gezelligheid en de warmte van de kachel op. Het oudhollandse ganzenbord en de sjoelbak zijn maar weer eens van de stoffige zolder gehaald.

Buiten houdt een persoon zich schuil, waar de Gietersen nu nog geen weet van hebben, maar die binnen kort ons mooie waterdorp in zijn greep zal houden. Iedereen verheugt zich op de kerst.

Het is gezellig in de huizen waar de bewoners hun handen warmen aan de chocolademelk en de glühwein, Buiten is het guur, op het Bovenwiede raast een sneeuwstorm met ongekende snelheid over het meer en komt onvermijdelijk tot stilstand bij de boerderijtjes aan het Binnenpad. De bomen langs de dorpsgracht zwiepen door de poolwind alsof ze ieder moment het loodje leggen. de voormalige Zuiderschool is bijna niet meer te zien door de sneeuwduinen die er tegen aan zijn gegooid door de ijzige wind Het kan nog zo koud zijn de fanatieke schaatsers kijken al uit naar morgen uit naar de volgende dag, wanneer er na jaren weer eens een toertocht wordt gehouden. Het is dan ook stil op het Binnenpad.

Een weldenkend mens gaat met dit natuurgeweld niet naar buiten, maar Klaas Gorte is niet bang aangelegd, en gaat tegen alle adviezen van weerkundigen naar het Bovenwiede om polshoogte te nemen hoe het ijs er bij ligt. Hij is bestuurslid van de plaatselijke ijsclub en gaat gewapend met een boor naar het meer om de ijsdikte te meten, dit is niet zonder gevaar, want op het Wiede zijn altijd windwakken, en aangezien hij alleen is, is dit niet zonder gevaar.

Het Bovenwiede is getransformeerd naar een poolvlakte, de kou giert door het lichaam van Klaas. Maar hij voelt zich verplicht om voorbereidingen te doen voor de komend tocht. Er is voor komende week de Hollands Venetie tocht gepland. Klaas wil alleen even weten of de ijslaag genoeg gegroeid is, om de organisatie in gang te zetten. Hij loopt een eindje het ijs op richting het eilandje.

Halverwege stokt zijn adem en schrikt hij zoals hij dat nog nooit gedaan heeft. Hij meent een gedaante te herkennen, die recht op hem af loopt, maar dan een draai maakt naar de Volkensvaart en recht op het dorp af stevent. Het lijkt een manspersoon van gemiddelde lengte, maar Klaas kan geen duidelijk signalement geven door de gierende sneeuwstorm.

Klaas is de gestalte nu uit het oog verloren, maar voelt zich heel ongemakkelijk en wil zo snel mogelijk naar huis, de schim op het meer staat heel duidelijk op zijn netvlies. Hij zoekt door de sneeuw een uitgang van “t Wiede. Bij het Paviljoen klimt hij op de kant, en loopt via het smalle pad terug naar zijn woning.

Op weg naar huis komt hij langs het Olde Maat Huus, de vrijwilligers houden daar een vergadering, en sommigen zijn aan het knieperties bakken, die verkocht worden op het Gieters treffen. Klaas wil het gebeuren op het Bovenwiede graag met anderen delen, want hij trilt nog na van wat hij in de sneeuwstorm heeft gezien. Als hij zijn verhaal doet, kijken velen hem aan alsof Klaas niet serieus genomen kan worden, maar hijzelf wordt er helemaal ontroerd van en op zijn gezicht druppelen er tranen. Maar gaandeweg het verhaal komen sommigen tot de conclusie dat Klaas dit voorval niet uit zijn duim zuigt, daar is hij te nuchter voor.

Het is al laat, de mensen gaan naar huis, maar beloven hem de volgende dag te helpen zoeken. Wanneer de laatste vrijwilliger de museum boerderij afsluit hoort hij gerommel in de hooiberg. De anderen kijken of ze water zien branden. Wie durft er op af te gaan. Het lijkt ze verstandig om niet alleen erop af te gaan. Jouk en Willem gaan erop af. Als ze dichter bij komen beent iemand als een raket lang heen, dit moet wel de gedaante zijn zoals Klaas die heeft beschreven. De rest van de groep verstijft van schrik en verkeren in schok. Ze zien nog net dat het spook het “Peerdepad” opgaat Er is niemand die het lef heeft om de achtervolging in te zetten. Henk Bakker vindt dat er een zoekactie moet plaatsvinden.

Het houdt het hele dorp bezig en kinderen durven de straat niet op, ze zin dat de geest hen wat aandoet Het kerstfeest verliest zijn glans als dit figuur het leven in het mooie waterdorp in zijn greep houdt. Hij moet dan ook zo snel mogelijk uit het dorp worden verbannen.

De volgende dag wordt besloten om een bijeenkomst in het Kulturhus te houden, door het door te vertellen aan iedereen moet de opkomst wel groot zijn. Als iedereen aanwezig is neemt Willem Smit, ook voorzitter van de plaatselijke sportclub, S.V, Giethoorn se. Hij stelt voor, om in groepen naar de mysterieuze man te gaan zoeken, dit zal moeilijk worden aangezien men eigenlijk niet weet wat of wie er gezocht moet worden. Uit de groep horen ze dat de man maar liefst op twee locaties gezien is. Bij de Sloathoake is zelfs ingebroken, er zijn alleen etenswaren gestolen, ook deze man moet natuurlijk eten. Verder was hij gezien in “het tippie van ’t zuudende” en in de “kruumte” nabij het gelijknamige restaurant. Het was de eigenaar bijna gelukt om het gedrocht in te rekenen, maar een van zijn eigenschappen is dat hij vooral heel snel is en zo glad als een paling uit het Bovenwiede.

Er wordt besloten om die zaterdag te gaan zoeken, en ieder krijgt het advies de man niet te benaderen, maar meteen de politie te bellen, ze weten immers niet of de man gevaarlijk is.

Op genoemde locaties wordt als eerste gezorgd, door de sneeuw zijn er sporen te zien, al weet men natuurlijk niet van wie die zijn. Er zijn zelfs vanuit Dwarsgracht geluiden te horen dat de man is gezien, in het donker, hij struinde de hele Dwarsgracht af en is gezien bij het dorpshuis, hij vertoont vreemd gedrag, maar voordat de bewoner het signalement kan vaststellen is hij al weer vertrokken. Het enige dat ze van hem weten is dat het een man is van normaal postuur, verder is er weinig normaals aan de man.

De grote vraag is waarom hij juist Giethoorn heeft uitgezocht om de bevolking de stuipen op het lijf te jagen. Het is een wonderlijke kerst. En de dominee vraagt zich of hij de kerstdienst wel door laat gaan. De doopsgezinden dringen er op aan om dit wel te doen, een samenzijn van de mensen verbindt en samen staan ze sterk, ook in deze situatie. Er wordt gezocht met man en macht, en dan komt er een telefoontje van Willem, dat hij gezien is in het “Noordende” en wel in het klooster, nota bene waar Giethoorn ontstaan is. Het klooster is maar via een smal pad bereikbaar en door de sneeuwstorm is het bijna niet te doen om de mogrlijke schuiplaats te bereiken. Er staan maar een handjevol huizen, dus veel valt er niet te halen.

Na het telefoontje van Willem besluiten ze om er toch maar de politie er in te betrekken. Voor hun eigen veiligheid, en de politie is wel het een en ander gewend, misschien is de man wel vuurwapengevaarlijk. Ondertussen hebben veel bewoners de straat opgezocht.

Het kerstfeest lijkt verder weg dan ooit. Het dorp staat immers vol van de spanning, iedereen wil graag dat de man wordt opgepakt en niet meer het kerstfeest verpest Kerstboom onder de kerstboom in de Vermaning kan zo gezellig zijn, en de Gietersen kijken er begin december naar uit.

De politie is intussen gearriveerd en vraagt iedereen om zich op afstand te houden. Ze denken dat hij als een rat in de val zit, er is immers maar een toegangsweg , het enige alternatief de moerassen rondom het klooster, daar houdt hij her gezien de barre weersomstandigheden niet lang uit en kan hem zelfs fataal worden. Dan hoort een van de agenten een krassend geluid en turen over de ijsvlakte van het Molengat, daar gaat een eenzame schaatser. Dat moet de verdachte wel zijn, een weldenkend mens begeeft zich zeker niet op glad ijs in het donker. Langzamerhand verdwijnt hij uit het zicht richting de Kerkweg, een zwarte stip achterlatend. De gedaante is niet alleen snel, maar ook slim, teeds vaker komt bij de bevolking de vraag op wie dit kan zijn aangezien hij wel heel bekend is in Giethoorn, hij moet gewoon een keer opgepakt worden.

Inmiddels is er vanuit Steenwijk versterking aangevraagd, deze man laat zich duidelijk niet vangen. Giethoorn beleeft de roerigste kerst ooit. Het is lastig de schim te vanen door het strenge winterweer met die snijdende sneeuwstorm. Hij moet wel een bikkel zijn, die het overleefd in deze barre wintertijd. Er is bijna niemand in het dorp die er niet zijdelings bij betrokken is. Ze vergeten wel eens dat het kerst is, maar laten de fraai verlichte kerstbomen in hun warme huiskamers achter. Er zijn al kerstinkopen gedaan, ze hopen dat ze van een feestelijk kerstdiner kunnen genieten, maar dan moet het “monster” wel achter de tralies zitten.

De politie is inmiddels op volle sterkte en zetten een grote zoekactie in, dit met bijstand van de bevolking die wel het advies krijgen dichtbij hun huis te blijven en geen actie te ondernemen. Intussen waart het spook over grachten, sloten en vooral over het Bovenwiede.

Dan is er een anonieme tip dat de schim zou ophouden bij de voormalige Zuiderbasisschool, op zoek naar een slaapplek, daar kan hij relatieve warmte vinden, op een plaats waar voorheen kinderstemmen over het plein schalden, een plaats waar meerdere Gietersen onderwijs genoten en er dierbare herinneringen hebben opgebouwd.

Meteen zetten de hulpdiensten koers naar genoemde plek. Daar zien ze de gedaante snel verdwijnen, achter de Grachthof langs. Daar zien ze iets wat ze nooit voor mogelijk hadden gehouden. De gezochte man is gesneuveld in een sloot en vastgezogen in de modder. Het was een koud kunstje om hem te vangen. Om een beetje warm te worden werd hij naar het Olde Maat Huus gebracht om zich bij de potkachel op te warmen. Ook Klaas Gorte is daar aanwezig en kan de man die heel Giethoorn in zijn greep had recht in de ogen kijken.

Hij meent de man zelfs te herkennen. Ik ken jou zegt Klaas , is jouw achternaam Maat. Dan ben jij een kleinzoon van Hendrik Maat, de laatste bewoner van het Olde Maat Huus. Als ik mij niet vergis ben jij destijds het dorp uitgejaagd omdat je geld had gestolen uit de kas van de kerk en je zou een verhouding hebben gehad met een getrouwde vrouw.

Dan kan ik je vertellen, dat je voor beide gevallen vrijgesproken kan worden. Voor het stelen van het geld is al iemand veroordeeld en die vrouw waar jij een relatie mee had was al gescheiden toen je een relatie met haar kreeg.

Hans Maat , zo heet hij, hij was terug gekomen uit heimwee en om de paar vrienden die hij hier heeft nog eens te ontmoeten. Volgens Klaas moeten wij de verloren zoon in onze armen sluiten. Er wordt tijd om onze gast te eren een geweldig kerstfeest te vieren, waarbij Hand natuurlijk de eregast is.

De Gieterse horeca en de Plus sponsoren dit feest. Iedereen doet een duit in het zakje en ook de knieperties vinden gretig aftrek. Dreuge Worst biedt spontaan om de muziek te verzorgen. Zelfs de Gieterse Fanfare treedt op. Hans geniet met volle teugen en kan eindeloos bijkletsen met zijn vrienden.

Hans heeft veel jaren in het buitenland gewoond en vindt het fijn om eindelijk weer eens Gieters te kunnen praten. Maar hij heeft lang getwijfeld om naar zijn geboortedorp terug te gaan. Hij was steeds bang en bevangen door de koude in het barre winterweer, omdat hij bang was dat hier iedereen een hekel aan hem gehad. Maar achteraf is hij blij dat hij er is en achter af war het helemaal niet nodig om steeds maar weer voor zijn dorpsgenoten te vluchten Hij wordt dan ook liefdevol in de gemeenschap opgenomen, en denkt eraan om zich hier weer te vestigen.

Een Gieterse biedt hem spontaan een logeeradres aan en meerdere ondernemers zorgen dat hij ook hier aan het werk kan. Wat als een nachtmerrie begon in een spontaan kerstfeest, waar Hans het middelpunt vormt Het spontaan ontstaan van de kerstfeest was heel gezellig en duurde tot in de kleine uurtjes.

Het was met recht de een vreemde kerst in Giethoorn, maar zo zie je maar waar een klein dorp groot kan zijn.

Veiligheid

Het is Winter en in en rond Giethoorn s’avonds behoorlijk donker.

Zorg dat u zichtbaar bent voor alle andere weggebruikers door bijvoorbeeld veiligheidshesjes te dragen en verlichting bij u te hebben.

Bruggen kunnen tijdens de winterperiode soms glad zijn. Houd u vast aan de leuningen.

Het lijkt er op dat er ijs in de grachten licht en er is zelfs een kleine kans dat er geschaatst kan worden. Dat maakt alles heel mooi, maar ken ook risico’s.

Betreedt het ijs alleen als u zeker weet dat het veilig is, en nooit in het donker.

Op meerdere plaatsen in Giethoorn hangen AED’s.

Kijk op de kaart hiernaast om de dichtstbijzijnde AED te vinden. Bij de meeste Horeca-bedrijven zijn ook EHBO middelen beschikbaar.

Deelname aan alle activiteiten is op eigen risico.

 

Parkeren

Om het Gieters Treffen te bereiken en te parkeren, volgt u vanaf de N334 eenvoudig de borden naar Groen P2 en P3.

U komt dan op de parkeerplaatsen direct in de nabijheid van alle Gieters Treffen activiteiten.

Vanaf daar is het ca 200 meter lopen naar de Vermaning, ’t Olde Maat Uus.

 

Kerstverhaal van Jan Kleene

De bekende Gieterse schrijver heeft dit jaar een mooi kerstverhaal geschreven.

Afgelopen jaar verscheen het zesde door hem geschreven boek. Toen over het heden, verleden en toekomst van het onderwijs in Giethoorn “Samen naar de Punter”.

Dit boek verscheen naar aanleiding van de nieuwe basisschool.

De, zoals hij het zelf noemt, post bezorgende schrijver uit Giethoorn schrijft over meerdere onderwerpen en in verschillende stijlen.

Nu dus een kerstverhaal

Dit verhaal zal worden voorgelezen tijdens het Gieters-treffen in de Vermaning. Daarna zal het verhaal ook op onze media worden gepubliceerd.

Wandelroute Winterwandeltocht ( ca 13 km )

Route Winterwandeltocht ( Ca 13 km )

Link naar https://goo.gl/maps/EBEtEvGf2iZP5BCr6

 

Startpunt Restaurant de Grachthof.

 1. Loop naar het noorden op het Binnenpad, richting de kerk ( Vermaning )
 2. Sla bij de kerk rechtsaf om op het Binnenpad te blijven [ brug over de gracht ]
 3. Na ca 100 meter gaat u weer een brug over.
 4. Pad vervolgen naar de Kerkweg ca 2,1 km
 5. Blijven deze volgen richting de Brink
 6. Sla bij de Landije rechtsaf richting het Noorden naar de Molenweg
 7. Vervolg de Molenweg helemaal langs de gracht tot aan de Kloostersteeg
 8. Vervolg pad langs gracht over het Noorderpad
 9. Kijk uit voor de 2 steile en mogelijk gladde bruggen over de gracht
 10. Loop naar het westen via de Appensteeg
 11. Sla linksaf naar de Beulakerweg
 12. Loop naar het zuidoosten op de Beulakerweg
 13. Op de driesprong bij de Kerstraat: Houd rechts aan richting de Beulakerweg.
 14. Steek de N334 over.
 15. Vervolg deze richting de Brug Noord over het kanaal.
 16. Sla direct over de brug linksaf naar de Kanaaldijk
 17. Loop naar het zuiden op de Kanaaldijk
 18. Bij de Brug Zuid ( Koppersbrug ) flauwe bocht naar rechts en volg de Cornelisgracht ong. 120 m
 19. Sla rechtsaf naar het Burgemeester van der Gootplantsoen
 20. Flauwe bocht naar links om op het Burgemeester van der Gootplantsoen te blijven
 21. Loop naar het zuiden op het Burgemeester van der Gootplantsoen, richting de Cornelisgracht
 22. Sla rechtsaf naar de Cornelisgracht ( over het bruggeje )
 23. Sla vervolgens direct linksaf naar de Geythoornweg richting Bodeleake
 24. Direct over de brug linksaf naar de Jonenweg
 25. Volg de bocht naar links en sla aan het eind rechtsaf en loop over de brug Zuid over het kanaal
 26. Blijf op voetpad, rechts naast de weg, tunneltje door en weer naar boven.
 27. Bij nadering fietspad: Loop over het voetpad naar het Zuiden richting het tankstation
 28. Blijf zo mogelijk op het voetpad lopen ( pas ook op voor fietsers ) en volg deze langs het cafetaria, Hollands Venetie
 29. Sla linksaf naar de Maaiensteeg langs gracht naast rondvaartbedrijf Zuidende Rood P1
 30. Loop naar het oosten op de Maaiensteeg, richting het Zuiderpad
 31. Direct na de brug: Sla linksaf naar het Zuiderpad ( voetpad langs de gracht )
 32. Volg deze over de brug richting Restaurant Smit
 33. Loop naar het noorden op het Zuiderpad
 34. Aan het eind Sla rechtsaf over de brug om op het Zuiderpad te blijven
 35. Weg vervolgen naar de Langesteeg 500 m
 36. Blijf deze volgen door telkens links aan te houden en ga vervolgens de brug over
 37. Weg vervolgen naar het Binnenpad
 38. Eindpunt Restaurant de Grachthof

Wandelroute Letters & Lichtjesloop ( ca 5 km )

Route Letter & Lichtjes Wandeltocht ( Ca 5 km )

Link naar: https://goo.gl/maps/s9kjJCpCQ6hWCaYU6

 

Startpunt Restaurant de Grachthof.

 1. Loop naar het noorden op het Binnenpad, voorbij Museum ‘t Olde Maat Uus
 2. Sla voor de kerk linksaf via het Vermaningspad naar de Dominee T.O. Hylkemaweg
 3. Loop voorbij Restaurant Mezze ( oude Centrum) over de Hylkamaweg en sla voor de eerste brug naar links af.
 4. Loop over het vonder en over het parkeerplaatsje naar de ds. Ketstraat
 5. Ga bij ds Ketstraat rechtsaf en loop langs Zonnewiede
 6. Blijf de ds Ketstraat volgen tot vlak voor de grote parkeerplaats en sla rechtsaf om langs de Rietstulp weer op de Hylkemaweg te komen
 7. Volg deze tot het eind en ga de trap op om langs de N334 naar het zuiden te lopen ( Richting Tankstation)
 8. Blijf zo mogelijk op het voetpad lopen ( pas ook op voor fietsers ) en volg deze langs het cafetaria, Hollands Venetie
 9. Sla linksaf naar de Maaiensteeg langs gracht naast rondvaartbedrijf Zuidende Rood P1
 10. Loop naar het oosten op de Maaiensteeg, richting het Zuiderpad
 11. Direct na de brug: Sla linksaf naar het Zuiderpad ( voetpad langs de gracht )
 12. Volg deze over de brug richting Restaurant Smit
 13. Loop naar het noorden op het Zuiderpad
 14. Aan het eind Sla rechtsaf over de brug om op het Zuiderpad te blijven
 15. Weg vervolgen naar de Langesteeg 500 m
 16. Blijf deze volgen door telkens links aan te houden en ga vervolgens de brug over
 17. Weg vervolgen naar het Binnenpad
 18. Eindpunt Restaurant de Grachthof

 

Hier kun je de verzamelde Letters inleveren

Onder de goede inleveringen zal een prijswinnaar worden geloot.

Zaterdagmiddag tijdens de Winterfair zal de prijswinnaar bekend worden gemaakt. Volg dit op onze facebook pagina.

Letters niet verwijderen. Denk om het plezier van andere deelnemers.

 

 

1 2 3 4
%d bloggers liken dit: