Kerstverhaal Jan Kleene 2023

Een vreemde “kerstman” in een winters Giethoorn,

Het is een barre winter in Giethoorn. Op het Bovenwiede raast een sneeuwstorm richting het Binnenpad. De sneeuwvlokjes make er een wedstrijd van wie als eerste het dorp bereikt. Maar ze komen onverbiddelijk tot stilstand tegen de markante boerderijtjes aan de rand van het dorp. De dorpsgracht is bevroren en de eerste waaghalzen schaatsen zo van de gracht naar het Wiede. Maar de meeste kijken vanuit de warme huiskamers naar de mensen op het ijs. Ze gooien nog maar eens een blok hout op de open haard.

Om warm te blijven doen ze zich ter goed aan de warme chocolademelk en glühwein. De oudhollandse spelletjes worden van stal gehaald, het ganzenbord en de sjoelbak. Willem Bakker is boer en gaat voor het slapen nog even bij zijn koeien kijken. Het is rustig op de stal dus kan Willem rustig gaan slapen. Het wordt een koude nacht en de storm raast langs de huizen. Bij het ontwaken zie Willen een stoet naar de Vermaning gaan, het is immers zondag en dan preekt Gerke voor de leden van de Doopsgezinde kerk. Ook Annie Smit is van de partij en doet braaf mee met het zingen van de psalmen.

Halverwege de dienst hoort ze een deur piepen en komt er een vreemdeling binnen. Hij neem plaats bij het orgel, Annie kijkt achteruit, maar daarna weer strak voor zich uit. Bij het verlaten vangt ze nog een glimp van de man op.

Het valt haar op dat de man een grote baard heeft, een soort zonnebril draagt, maar ook netjes gekleed gaat. Haar ouders praten nog wat na met de dominee. maar gaat naar knusse huisje aan het Zuiderpad. Het is een bare tocht, veel inwoners hadden niet gestrooid en Annie loopt soms tot haar knieën in de sneeuw.

Ze gaat snel lunchen, want vanmiddag doet ze mee aan de kortebaan wedstrijden op het Bovenwiede. Ze is een van de favorieten. Na het eten gaat ze eerste haar schaatsen slijpen en loopt dan door een winters Giethoorn. Wat is het dorp mooi versierd.

Bij de Olde Skoele staat een grote kerstboom, helemaal wit van de sneeuw. Ook zijn de meeste bruggen verlicht, vooral in het donker geeft dat een uniek winters tafereel. Het doet haar denken aan de boeken van Anton Pieck. Dan arriveert ze bij Smits Paviljoen, waar ze zich om gaat kleden.

Dan begeeft ze zich naar de baan, maar wanneer ze nog even omkijkt ziet ze achter het raam weer die mysterieuze man weer. Een onbehaaglijk gevoel bekruipt haar. Zou hij haar achtervolgen. Maar tijd om na te denken heeft ze niet, want ze staat als eerste aan de start. Haar tegenstandster komt uit Wanneperveen en is al vaak kampioen geworden. Omdat het nog steeds sneeuwt moet de baan na elke vier ritten geveegd worden.

Annie wint nipt van de Veniger, en gaat door naar de achtste finale. Tussendoor gaat ze even naar het paviljoen om op te warmen met een warme chocolademelk. Ze wint daarna alle ritten en mag zich open Gieterse kampioen noemen. Om het te vieren gaat ze met een stel vrienden naar Fanfare om er een gezellige middag en avond.

Arie Willem is een goede gastheer, en met hapjes en drankjes wordt het een heel gezellige dag. Maar wanneer ze bij toeval uit het raam kijkt ziet weer die man, waar ze nu wel een beetje bang van begint te worden. Hij heeft nu een sjaal voor zijn mond om hem te beschermen tegen de snijdende oostenwind. Ze weet nu al dat ze niet alleen naar huis gaat. Margreet, een vriendin van haar wil wel met haat mee lopen naar het Zuiderpad, ze woont daar zelf immers ook. Onbewust heeft Annie ogen in haar rug en voelt onbewust de ogen van de vreemdeling in haar rug. Ze heeft weinig oog voor de kerstversiering, met mooie verlichte huizen en bruggen.

Als ze eindelijk thuis is doet ze snel het licht uit en de gordijnen dicht. Ze woont alleen in het tipje van Zuideinde.

Die nacht doet ze bijna geen oog dicht, bij ieder geluid zit ze rechtop in bed. Het huisje waar ze woont ziet er schilderachtig uit. Wanneer ze de gordijnen ziet ze op haar tuinpad een gedaante lopen. Dit moet Hem weer zijn en in paniek belt zr Margraat op die meteen naar haar toe komt. Dan bellen ze de politie en beschuldigen de man van stalking. De politie zegt dat ze er weinig mee kunnen, hij moet eerst een strafbaar feit plegen. Dat is niet te hopen en zo ver wil ze het ook niet laten komen. Ze gaat in ieder geval nergens meer naar toe. Dat is al snel, want op het terrein rond het Olde Maat Huus is er twee dagen een kerstmarkt, waar ze een stand heeft van de oude aarde, met sieraden en edelstenen.

Daar verheugt ze zich echt op, want het ieder jaar weer een succes en in kerstsfeer, met een levende kerststal en vuurkorven en heel veel lichtjes die het een gezellige sfeer maken.  

Er staan zo’n twintig kramen en er wordt zo voor de feestdagen goed verkocht. Het trekt veel publiek en daarin zit nu juist het probleem. Annie kijkt steeds om haar heen of ze haar plaaggeest ook ziet. Als een medekraam houder haar tipt dat hij gezien is op de schoolhof, samen met een vrouw. Dat is lekker denkt Annie, nu heb ik straks twee stalkers. Ze probeert zich op de verkoop te richten en gaat “gewoon” door waar ze mee bezig was.

Het is een gezellige boel op de markt, Dreuge worst treedt op en ook de fanfare speelt een aantal kerstliedjes. Er lopen honderden mensen rond en genieten van de winterse- en kerst-sfeer. Toch lijkt er een bepaalde onrust rond te gaan. Niemand kent de onbekende vreemdeling, maar toch is het of zijn geest hier rondwaart.

Dominee Gerke ging tijdens de markt even in zijn kerk kijken en zag nog net dat een schim via de leerkamer en het Vermanings huus vluchtte richting het Peerdepad. Annie hoort dit ook en haalt opgelucht adem, hij kon haar niet meer bang maken op deze mooie kerstdag. Voor het eerst deze week kon ze lekker slapen, al waren daar wel een paar borrels voor nodig.

De volgende dag gaat ze weer naar de bassischool de “Punter. Daar geeft ze les aan groep vier. Een betere afleiding kan ze zich nier wensen. Juist deze dag is het kerstfeest op school. Zij mag dit jaar het kerstverhaal voorlezen, altijd leuk om de reactie van die kleintjes te zien.

De school was heel mooi in kerstsfeer gebracht en ’s avonds vindt dan het kerstdiner plaats. De plaatselijk horeca zorgt voor het eten en drinken, de kinderen genieten met volle teugen. Maar dan is haar stemming opeens helemaal omgedraaid, even maar heel even kijkt ze in het raam en dan ziet ze de kop waar ze echt helemaal klaar mee is.

Ze roep een collega, maar die ziet helemaal niets, nu wordt ze ook nog voor gek verklaard. Een stoere mannelijke collega had de achtervolging ingezet, maar heeft alleen de auto gezien waar hij in reed, een rode Opel, maar door de duisternis kon hij het kenteken niet lezen.

Annie is totaal van slag, het likt haar wel duidelijk dat die het op haar voorzien heeft. Als ze naar huis gaat is ze vastbesloten net te doen of hij er niet is, maar dat zal niet meevallen. De volgende dag gaat ze boodschappen doen bij de Plus van Willem ter Schure, bij de kassa keek een man achterom en begon smakelijk te lachen als hij Annie ziet. Misschien is hij toch niet zo gevaarlijk dacht Annie.

Toen ze in de auto stapte zag ze dat hij daadwerkelijk in een rode Opel stapte. Met al die blikken van hem brachten haar in de war, en als ze hem in de ogen had gekeken leek het wel of hij iets bekends had, maar wat moest hij dan iets van haar. Die avond gaat ze naar de leerkamer van de kerk om kerstbakjes voor de ouderen van Giethoorn te maken.

Het klinkt heel gek, maar ze rekent er bijna op dat ze die man die avond weer zal zien. Ze concentreert zich op haar werk en gaat op tijd naar huis, want ze is doodmoe van alle gebeurtenissen. Maar er wacht haar nog een verassing , als ze de sleutel in het slot steekt hoort ze een stommelend geluid. Dat kan de kat toch niet zijn denkt ze, maar dan ziet ze dat haar keukenraam open staat en in de verte ziet ze nog een gestalte door de witte sneeuw gaan.

Ze belt meteen de politie, die de zaak nu wel serieus nemen en meteen van het bureau in Steenwijk naar het huis van Annie gaan. Ze beginnen een sporen onderzoek, terwijl andere agenten door het dorp gaan speuren. Dit is echte onbegonnen werk door de sneeuwstorm, het gevaar voor onderkoeling is levensgroot. Ze besluiten op diverse locaties in het dorp. Voor de basisschool wordt permanent beveiligd, omdat Annie daar werkt en de “dader” dat ook weet. Giethoorn beleeft een kerst om nooit te vergeten. Iedereen heeft met Annie te doen en steunt haar waar mogelijk. Maar de kaarsjes op de grote kerstboom blijven branden voor hoop en liefde. Iedereen is van menig dat de enge man toch wel een keer ontmaskerd gaat worden.

Dan is er de kerstavonddienst in de Vermaning waar half Giethoorn op af komt. Ook Annie is van de partij met drie vriendinnen. Als de dienst halverwege is hoort iedereen gestommel boven bij het orgel. Dit is duidelijk de man die gezocht wordt. Hij zit als een rat in de val, er is maar een uitgang naar beneden, daar zal hij door een paar stoere Gieterse mannen worden opgewacht. Hij wordt voor in de kerk gebracht en Gerke vraagt wie hij is en wat zijn bedoeling in Giethoorn was. De man staat op trekt zijn baard af en zet de donkere bril af. Een golf van ontzetting trekt door de kerk, want dit was een bekende.

Het is Hans Boer, die vroeger in Giethoorn heeft gewoond, toen hij eenentwintig was plotseling verdwenen. Ze besluiten dat hij nu maar een zijn kant van het verhaal moet vertellen. Hij zegt inderdaad Giethoorn te zijn ontvlucht, de reden was dat hij smoorverliefd was op Annie, maar die liefde werd niet beantwoord. Vol liefdesverdriet heeft jij het dorp verlaten, toen bleek dat ze een andere vriend had was voor hem de druppel. Annie is helemaal van slag. Ze loopt naar Hans toe en zegt dat ze echt wel wat beter kennis met hem wil maken.

Ze heeft nooit geweten dat Hans zoveel liefdesverdriet van Annie heeft gehad ze is nu vrijgezel en moet Hans geen valse verwachting geven, maar een goed gesprek met een fijn glas wijn moet mogelijk zijn. De aanwezigen zijn opgelucht dat het raadsel is opgelost. Hoe de toekomst eruit zien weet niemand, maar iedereen gunt ze het geluk. Er wordt bekend gemaakt dat de horeca van Giethoorn snel een catering hebben opgezet en er worden in een moordend tempo hapjes en drankjes klaar gezet. Er is ook muziek van Dreuge Worst. Het was heel gezellig en het bleef nog lang onrustig in het dorp.

Zo zie je maar weer waar een klein dorp groot kan zijn.