Persbericht Gieters Treffen

Eerste Gieters Winter Treffen.

Dit jaar zal sfeervol Giethoorn zich, gedurende de donker dagen voor kerst, op z’n mooist presenteren. Vele inwoners zullen gehoor geven aan de oproep om bruggen, fraaie rietgedekte boerderijen, kades en huizen gedurende de donkere dagen op te verlichten.

Verlichte zeilpunters zullen worden afgemeerd in de dorpsgracht om het authentieke karakter nog verder te versterken.

Gedurende maar liefst vier dagen zullen er rond het historisch hart van het dorp diverse activiteiten worden georganiseerd. Activiteiten waarbij aan iedereen van jong tot oud is gedacht.

Centraal staan de, aan de dorpsgracht gelegen, en dit jaar heropende Vermaning en de authentieke boerderij waarin ’t Olde Maat Uus is gevestigd.

Op donderdagavond 17 december zal er worden afgetrapt door fanfarecorps de Wieden. Ze zullen de fraaie akoestiek van de kerk in een kerstconcert tot haar recht laten komen. De kerk is open vanaf 20:00 uur. Het concert zal beginnen om 20:15.

Om maximaal te genieten van het idyllisch verlichte dorp zijn er op vrijdagavond 16 december twee Wandeltochten. De eerste is een Letters en Lichtjes Wandeling, speciaal voor kinderen, begeleiders en andere belangstellenden. Ze kunnen een spannende avondwandeling maken door het verlichte dorp en mogen dit doen met eigen gemaakte lantaarns en lampions. Onderweg kunnen ze de, langs de route, opgehangen letters verzamelen. Aanvang om 18:30 vanaf Restaurant de Grachthof.

Foto: Nathalie Den Besten

Voor de sportievere wandelaars is er vanaf 19:00 een ca 12 kilometer Winter Wandeltocht langs de fraaie verlichte grachten. De route voert nagenoeg langs de hele dorpsgracht en alle brugjes van Noord tot Zuid.  Na afloop kunnen de handen onder genot van een drankje worden verwarmd bij Restaurant de Grachthof. Hier zal ook de Gieterse muziekgroep Dreuge Worst vanaf 20:30 haar brede muziekrepertoire ten gehore brengen en mogen de voetjes van de vloer.

Zaterdag is er vanaf 13:00 tot 20:00 een Winterfair in het dorp. Standhouders en Kramen zullen worden opgesteld op de parkeerplaats achter de kerk, op het Vermaningspad en op het buitenterrein van ’t Olde Maat Uus. Een mooi gevarieerd aanbod van kerst en andere artikelen is verkrijgbaar. Ook  een aantal verenigingen presenteren zich.

Bij ’t Olde Maat Uus zullen onder andere op traditionele en ter plekke zelfgebakken Knieperties en Oliebollen verkrijgbaar zijn. De kerk en leerkamer zijn geopend. Het is onder andere mogelijk hier uw kerst- en vredeswensen achter te laten, of nog eens een lichtje op te stekken als teken van herinnering of kerstgroet.

Gedurende de gehele middag zijn er muziekoptredens in de kerk en onder de hooiberg van ’t Olde Maat Uus.

’s Avonds vanaf 21:00 is er in Grand Café Fanfare een Gieters Winter pub waarmee oude tijden herleven. Het in de regio bekende duo Snip en Snabbel ( van o.a. Bogey and The Longhorn) zullen met hun gitaren en typische jaren 60,70 en 80 songs velen een mooie avond bezorgen. Meezingen gegarandeerd.

Zondagsmiddags 18 december zal het Gieters Treffen worden afgesloten met een optreden van het gemengd koor Dwarsover. Ze zullen een mooi kerstprogramma brengen aangevuld met diverse omlijstingen.  Aanvang vanaf 16:00 uur, Kerk open vanaf 15:45

Toegang voor alle activiteiten is gratis.